Permetezési szolgáltatás

A modern növényvédelemben a pontosság kulcsfontosságú. Ez nagy követelményeket támaszt a permetezőgép működésével és megbízhatóságával szemben. A permetezési szezont követően egy kissé túl gyorsan kellett eltárolni a permetezőgépet? Akkor vizsgálja át alaposan a berendezést a szezonon kívüli, csendes időszakban.

Az alábbiakban a rendelkezésére bocsátunk egy ellenőrzési listát azokról a dolgokról, amelyek a gép megbízható működése szempontjából fontosak, és a lehető legpontosabb vegyszerkijuttatást biztosítják.

 

service-support-dealer-network.jpg

Szórókeretek

A szórókeret megfelelő működésének szempontjából nagyon fontos, hogy az megfelelően be legyen állítva, és a zsírzása is megfelelő legyen. A beállításhoz tartozik a hidraulikaolaj megfelelő fojtása a nyitáskor illetve összezáráskor történő keretsérülések elkerülése érdekében. A kezelési kézikönyv tartalmazza a különféle szórókeret-típusok beállításának és kenésének módját.

service-support-sprayer-service-booms.jpg

Szórókeret-csővezetékek

Ellenőrizze az összes tömlő, csővezeték és csatlakozó épségét.

Cserélje ki a sérült tömlőket, és húzza meg a csatlakozókat, amelyek meglazulhattak.

Ha fennálló szivárgást tapasztal, szerelje szét, tisztítsa meg, és az O-gyűrű kenését követően szerelje újra össze a csatlakozást.

service-support-sprayer-service-boom-tubes.jpg

Tisztítás

A tiszta permetezőgép:

  • Biztonságot jelent a gép környezetében tartózkodók és a környezet számára
  • Használatra kész
  • Nem károsodik a növényvédőszerek hatása miatt

Ezért nagyon fontos, hogy a permetezőgépet használat után azonnal megtisztítsák kívülről és belülről egyaránt. Egy teljes körű tisztítás biztosítja, hogy minden megfelelően működőképes maradjon, ugyanakkor megelőzi a vegyszerek nem szándékolt keveredéséből származó növénykárosítást.

A tisztítással egy időben a permetezőgépet tiszta vízzel is kell tesztelni, és minden funkciót és működtető szelepet aktiválni kell a lehetséges problémák, szivárgások felderítése érdekében. A feltárt hiányosságokat azonnal meg kell szüntetni.

service-support-sprayer-service-cleaning.jpg

Vezérlőegység

Ellenőrizze a vezérlőegység működését tiszta vízzel. Ha a fúvókák csepegnek, amikor a fő kapcsolószelep zárva van, akkor valószínű, hogy elhasználódott a szelepfészek és a golyó. Ha szükséges, cserélje ki.

A szakaszoló szelepeknek is tökéletesen kell zárniuk. Nyissa ki a fő kapcsolószelepet és az összes szakaszoló szelepet, miközben a szivattyú működésben van. Ha a nyomásszabályozó szelepektől visszatérő tömlőt lecsatlakoztatja, és a házból leengedi a folyadékot, akkor a szelepeknél nem szabad csepegést tapasztalnia. Ha a szakaszoló szelepek nem tömítenek tökéletesen, akkor a szelepkúpot ki kell cserélni. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor romlik a teljesítmény, és a permetezőgép számítógépe helytelen adatokat jelenít meg.

Végezetül a vezérlőegység működtető részének minden mozgó alkatrészét meg kell olajozni.

service-support-sprayer-service-control-unit.jpg

Szűrők

Sok növényvédő szer az állás következtében lerakódhat a szűrőkben. Szerelje szét a szívóági szűrőt, az öntisztuló szűrőt, a vezérlőegység szűrőjét, a szakaszszűrőket és a fúvókaszűrőket, és tisztítsa meg azokat egy kefe és szappanos víz segítségével.

A szűrők éjszakára történő beáztatása is gyakran eredményes lehet.

Ellenőrizze a szűrőbetéteket, és a sérülteket cserélje ki.

service-support-sprayer-service-filters.jpg

Fúvókák

A fúvókák állapota kiemelkedő fontossággal bír a szórókeret mentén az egyenletes permetfolyadék-eloszlás biztosításában, valamint ebből adódóan a növényvédő szer megfelelő kijuttatásában. Végezze el az összes fúvóka szórásképének vizuális ellenőrzését tiszta víz permetezésével, normál üzemi nyomáson. A normál lapossugaras (FlatFan) permetezőfúvókák esetében a szórásképnek szabályos tölcséralakúnak kell lenni. A szabálytalan szóráskép az elhasználódottság jele.

Kalibrálja a fúvókák térfogatáramát kalibrált mérőpohárral. A fúvókák kijuttatási pontossága és az eloszlás a táblázatban feltüntetett értékekhez képest 10%-os túllépésig elfogadatók. Ha a térfogatáram 10%-nál nagyobb mértékben haladja meg a névlegeset, akkor a fúvóka elhasználódott, és ki kell cserélni.

Távolítsa el a TRIPLE fúvókatartó forgótárcsáját, és kenje meg egy kis olajjal vagy zsírral. Ezzel biztosítható, hogy a TRIPLET mindig könnyen forduljon el, amikor fúvókát szeretne váltani.

service-support-sprayer-service-nozzles.jpg

Nyomásmérő óra

A glicerintöltésű nyomásmérő óra egy precíziós műszer, és fagyásmentesen kell tárolni. Az ABS foglalat felszívja a nedvességet, így a károsodás megelőzése érdekében a foglalatot ki kell lyukasztani.

A nyomásmérő ellenőrzésének egyszerű módja, ha teljesen új fúvókákat szerelnek fel, amelyek térfogatárama pontosan egyezik a fúvókatáblázat értékeivel. Adott üzemi nyomáson (például 3 bar) a fúvókák átbocsátási mennyisége visszamérhető egy mérőedénnyel. Ha a fúvókák által átbocsátott folyadékmennyiség egyezik a táblázatban lévő térfogatáramból adódó mennyiséggel, akkor a nyomásmérő óra jól működik.

service-support-sprayer-service-pressure-gauge.jpg

TLT

Ellenőrizze, hogy a kardántengely védőburkolata megfelelő állapotban van-e, és zsírozza meg a tengelyt. A védőburkolatok üzem közbeni elfordulását a burkolathoz rögzített lánccal meg kell akadályozni.

Az is fontos, hogy a profilcsövek az illeszkedésnél jól be legyenek zsírozva, hogy a tengelyfelek hosszirányban akadálytalanul mozoghassanak üzem közben.

service-support-sprayer-service-pto.jpg

Szivattyú

Ellenőrizze a szelepek épségét és elhasználódottságát. Ha elhasználódottságot tapasztal, akkor ajánlatos az összes szelepet kicserélni. Az új szelepek beszerelésekor mindenhol új tömítőgyűrűket is alkalmazzon.

Ellenőrizze, hogy a membránok nincsenek-e berepedve. Ha csak egy membrán is be van repedve, mindet cserélje ki, mivel a ki nem cserélt membránok hosszabb időt fognak dolgozni, és a közeljövőben valószínűleg úgyis meghibásodnának.

Végezetül zsírozza meg a szivattyút. A zsírzópisztolyból mindössze pár löket zsír szükséges.

service-support-sprayer-service-pump.jpg

Korrózióvédelem

Sok növényvédőszer nagyon agresszív, elszínezi a festékbevonatot, és ha rászárad a bevonatra, nagyon nehéz lemosni.

Ezért ajánlatos a permetezőgép minden fém alkatrészét bevonni egy, a résekbe is behatoló, víztaszító és korróziógátló hatású olajjal, mielőtt a permetezőgépet üzembe helyeznénk. Sok erre a célra megfelelő termék kapható, amely a kijuttatás után védő olajréteget képezve megmarad. Ezt követően a permetezőgép teljesen tisztára mosható.

service-support-sprayer-service-rust-prevention.jpg